Osnovna Škola "Učitelj Tasa", Niš

Home Новости EMINENT konferencija STEM nastavnika i kreatora obrazovnih politika
EMINENT konferencija STEM nastavnika i kreatora obrazovnih politika PDF Štampa El. pošta
Napisao Milena Mladenović   
ponedeljak, 23 novembar 2015 00:00

 

 


Evropski trendovi nam govore da je potrebno više da se fokusiramo na razvoju nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike (STEM). Upravo o tome koliko je važno da usmerimo prosvetnu politiku ka razvoju i promociji ovih oblasti govorilo se na evropskoj konferenciji EMINENT - Sastanak Eksperate u Edukativnoj Mreži. Konferencija je održana 19. i 20. novembra 2015. godine. Domaćin konferencije bio je grad Barselona, dok je organizator European SchoolNet sa sedištem u Briselu.

Pored eminentnih stručnjaka iz Evrope, predstavnika ministarstava evropskih zemalja, kao i nosioca projekata koji su predstavljeni projektom Scientix koje smo imali prilike da čujemo, neprocenljiv momenat je i razmena iskustava sa kolegama i kreatorima obrazovnih politika.

Bilo je prostora i da se upoznamo sa dosta evropskih projekata koji rade na unapređenju obrazovne prakse u domenu prirodnih nauka, ali nam se pružila mogućnost i da prisustvujemo radionicama na kojima smo mogli da stupimo u diskusiju i potražimo odgovore na neka pitanja. 

Na kraju, panelisti su se složili da bez obzira na izazove promocije i unapređenja nauke i obrazovanja, međunarodna saradnja kreatora politika u obrazovanju  i STEM nastavnika je od suštinskog značaja u njihovom rešavanju. Inovacije i promjene u obrazovnim sistemima treba da okupi sve one koji su uključeni u proces obrazovanja, s posebnim naglaskom na razvoj strukture podrške za nastavnike.

Program konferencije možete pogledati na sledećem linku:

http://www.scientix.eu/web/guest/live/eminent-2015

Fotografije sa konferencije možete pogledati na sledećem linku:

https://www.flickr.com/photos/european_schoolnet/sets/72157661445076992