Osnovna Škola "Učitelj Tasa", Niš

Home Новости Архивиране
Finale "Eko olimpijade Srbije 2010" PDF Štampa El. pošta
nedelja, 05 decembar 2010 01:26
Posle sedam gradova u Srbiji, u Beogradu je 27. novembra 2010. godine održano veliko finale „EkOlimpijade Srbije 2010“. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog i predsednik OKS Vlade Divac posetili su na Gemax terenima učesnike radionica „EkOlimpijade“.
Uz sport igru i zabavu do znanja

Pet stotina dece iz Subotice, Novog Sada, Petrovca na Mlavi, Bora, Kosjerića, Stragara, Niša i Beograda je učestvovalo igrama na EkOlimpijskom igralištu, kao i na ARCTOS radionicama.

Igra“EkOlimpijada Srbije 2010” je projekat koji Olimpijski komitet Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, a uz podršku fonda Olimpijske solidarnosti MOK (kroz program Sport i životna sredina) i sponzora OKS, kompanije Mercator S i Vojvođanske banke.

“EkOlimpijada” je namenjena pre svega deci i mladima, koji svojim učešćem u mnogim sportskim, edukativnim, kulturnim i ekološkim radionicama imaju priliku da kroz igru i druženje nauče bešto više o istoriji olimpijskog pokreta, da razvijaju olimpijski duh, upoznaju prave olimpijske vrednosti i nauče o važnost očuvanja životne sredine.

EkOlimpijsko igralište je niz interaktivnih i edukativnih radionica namenjenih deci od 7-12 godina, kroz koje se predstavlja evolucija Olimpijskog igrališta sa akcentom na jednu odosnovnih olimpijskih vrednosti, očuvanje prirode odnosno zaštitu životne sredine.

ARCTOS je program koji razvija Evropska sportska nevladina organizacijaENGSO Youth, a odnosi se na edukaciju dece u borbi protiv svake vrste diskriminacije.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog i prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac obišli su posetili učesnike "Eko olimpijade".

Predsednik MOK-a pozdravio je mlade takmičare, učesnike završnice "Eko olimpijade", i naglasio da ukoliko žele da budu sportske veličine kao Divac moraju da ispune četiri uslova.
- Najpre morate naporno da trenirate. Zatim sledi poštovanje pravila igre. Veoma bitan uslov je negovanje zdrave životne sredine, a na kraju dolazi dobra zabava - zaključio je Rog.

 Izvor: www.oks.ors

 
Ekipa koja je predstavljala OŠ "Učitelj Tasa" na EkOlimpijadi 2010. godine