Шта је Scientix?

Недавно су на наставничком већу презентована два пројекта –  eTwinning, који је сада већ познат већем броју просветних раника због подршке које добија из Министарства, и Scientix. Scientix је, као и eTwinning пројекат који се финансира из буџета Савета Европе, односно Европске Уније. Актуелан је на подручју Европе последње 3 године и гради једну велику и јаку мрежу наставника природних наука, наставника информатике и инжињерства. Циљ пројекта је промоција науке, али и изградња једног великог ресурс центра за наставнике наведених предмета. А када напишем ‘ресурс центар’, под тим подразумевам базу знања која садржи сада већ готово 900 примера добре праксе у настави предмета природних наука, али и базу наставника који желе да буду активни на пољу унапређивања рада у школи.

Након регистрације на портал наставници имају могућност да преузимају матерјале (од којих су неки на српском, а неки и на хрватском или босанском језику), да учествују у дискусијама (такозване COP дискусије), да учествују на wебинарима које организују колеге из школа широм Европе, да користе Мооdlе курсеве. А ово је само део могућности који је ограничен порталом. Наиме, Сциентиx организује едукације и уживо и то у својим просторијама у Бриселу. Такође организују и конференције на којима наставници могу уживо да се упознају са колегама, или да презентују примере добре праксе.

Уколико желите више да сазнате о овом пројекту, можете посетити Scientix portal. Уколико желите да будете у току са дешавањима и не пропустите најаве догађаја, прикључите се групама Scientix и Scientix Srbija.