Erasmus+ пројекти

Међу одобреним пројектима Еразмус+ 2023. године нашао се пројекат ОШ “Учитељ Таса”. Темпус је одобрио финансирање Еразмус+ КА122 пројекта мобилности у својству координатора, па ће се у току ове школске године активно радити на његовој реализацији и имплементацији пројектних активности. Одобрени пројекат је типа Short-term projects for mobility of learners and staff in school education (Job-shadowing) који се односи на мобилност наставника. Партнерска школа на овом пројекту је CEIP Fuentenueva из Гранаде (Шпанија). Назив нашег пројекта је In step with science, а циљ унапређивање компетенција наставника природних наука за примену science програма.Наставници би били оспособљени за примену дигиталних технологија у настави како би унапредили процес учења и мотивисали ученике. Дигитална компетентност би требало да обухвати употребу различитих технологија и софтвера.

Наставници би такође требало да буду оспособљени да креирају интерактивне материјале који би подржали учење.
Фокусирање на тематско повезивање градива како би ученици стекли дубље разумевање материје и развили способност примене стеченог знања.
Пружање обуке и подршке у коришћењу модернијих наставних средстава и ресурса може бити кључно за мотивисање наставника да се упусте у овај процес, дељење позитивних искустава оснажиће их да сами покушају да примене ове методе у свом раду.
Подстицање креативности и експериментисања у примени нових наставних средстава и ресурса може бити мотивација да се наставници осете слободнијим у свом раду.

Компетентни и мотивисани наставници имаће добру основу да прилагоде план рада science секције.
Сва стечена знања, смернице и прикупљени материјали биће у функцији унапређивања компетенција наставника и то компетенција за ужу стручну област (К1) – примењује различите методе, технике и облике рада и доступних наставника средства ради ефикасности наставног процеса; планира и програмира садржаје наставе водећи рачуна о корелацији, како хоризонталној, тако и вертикалној; информише се о новим трендовима и примени одговарајућих и доступних
технологија у образовању.
Компетенција поучавање и учење (К2) – спроводи активности полазећи од знања и искуства којима ученици располажу, индивидуалних карактеристика и потреба ученика, постављених циљева, исхода,садржај и карактеристике контекста у којем ради; планира и реализује активности којима се развијају научни појмови код ученика; подстиче критичко, аналитичко и дивергентно развијање код ученика.

Биографија наставника одабраних за мобилност Erasmus+ пројекта “У корак са науком”

“Од Ниша до Гранаде” – први дан мобилности

Наша група наставника отпутовала је у Гранаду како би се упознала са концептом рада наставника природних наука. Желимо да се врате са богатијем искуством.

Други дан мобилности

Други дан мобилности посвећен је добродошлици, упознавању са колективом школе ” FUENTENUEVA” у Гранади, просторном организацијом школе и срдачним дочеком ученика. Поздрави добродошлице упућени су на српском, шпанском и енглеском језику. Испуњене новим искуством и идејама чекамо нови дан.

Трећи дан мобилности

Данас смо заједно учили о историји Андалузијске регије, култури народа и  школи. Уз помоћ ученика-ментора истраживали смо, размењивали информације и повезивали чињенице. Радови ученика су нам додатно олакшали рад на часовима.

Да бисмо практично применили сазнања посетили смо Алхамбру – “црвену тврђаву” у друштву директора и секретара партнерске школе који су нас упознали са историјским чињеницама и легендама овог старог града

Четврти дан мобилности

Још један дан успешне сарадње наставника ОШ “Учитељ Таса” и CEIP Fuentenueva. Нова искуства, нова другарства, сарадљиве  колеге и знатижељни ученици су данас усвајали нова знања и на српском језику. Ученицима и колективу ОШ “Учитељ Таса” преносимо велике поздраве из партнерске школе од ученика и колега.

Пети дан мобилности – “Science” концепт часа

“Science” концепт часа подразумева комбиновање природних и друштвених наука у конкретним ситуацијама и темама. На данашњим часовима ученици су обнављали градиво и демонстрирали ситуације карактеристичне за путовање и упознавање са Андалузијом. По истом концепту представили смо културно-историјско наслеђе Србије, Ниша и нашу школу.

Последњи дан мобилности

Мобилност наставника завршена је обиласком Научног парка у Гранади. Магичан спој астрономије, географије, биологије, физике, хемије, историје и технологије на једном месту.